Page 1 of 1

Bulgarian Texts for Learners

Posted: 2014-11-29, 15:02
by paruha
Здравейте.
Тук ще публикувам кратки текстове на български език, които може да са в помощ на изучаващите езика. Добре дошли сте и вие да публикувате такива, ако българският език ви е майчин! Засега ще се опитвам да се придържам към сегашно време.
Hello.
Here I will post short texts in Bulgarian which might be helpful for the language learners. Other native speakers are welcome to post such as well! For now I will try to stick to using present tense.

1. В събота обичам да спя до късно. Ставам в десет часа. Измивам си лицето и зъбите и отивам да закуся. Понякога закусвам палачинки, но по-често хапвам вафли или бисквити. После гледам сериали. Любимият ми сериал е "Под прикритие". На обeд се виждам с приятели. С тях играя дартс, билярд, а понякога и настолни игри. Следобед спортувам. Играя тенис, футбол и баскетбол. Вечер гледам телевизия и си почивам.

2. Мама работи в ресторант. Ресторантът се намира в центъра на София. Той е голям. Има тераса за трийсет души и салон за осемдесет. В ресторанта работят десет сервитьори и четирима готвачи. Храната е много вкусна. Има обедно меню със супа, основно и десерт. Супите са различни - пилешка, леща, таратор. Основното включва месо или риба с гарнитура. Винаги има и едно вегитарианско ядене. Всички десерти са много вкусни. В сряда в ресторанта има програма. Свири музикант. Той свири българска музика. Много обича да изпълнява песни на "Щурците" и "Диана Експрес". Аз също харесвам техните песни.

3. Петър и Яна са женени от година. Те живеят в двустаен апартамент в София. Всеки от тях си има задължения. Петър пазарува от магазина и изхвърля боклука. Яна пере, глади, чисти и готви. Освен това тя всеки ден полива цветята на малката им тераса. Петър простира изпраните дрехи, а мръсните съдове мие съдомиялната.
Петър и Яна нямат деца, но имат куче. Извеждат го на разходка по два пъти на ден. Сутрин в седем часа Яна разхожда кучето в близката градинка. Когато се приберат, веднага влизат в банята, за да го изкъпе. Втората разходка я прави Петър вечер след работа.

Re: Bulgarian Texts for Learners

Posted: 2014-12-02, 20:16
by alexu0103
Many thanks for your contribution. It helps a lot to study easy texts :)

Re: Bulgarian Texts for Learners

Posted: 2014-12-07, 16:46
by paruha
Here's a new one.
4. Ана е на осем години. Тя е ученичка във втори клас. Ана изкарва високи оценки в училище. Много обича математиката и чуждите езици. Учи английски и руски език в училище. Когато не е на училище, Ана учи, рисува, играе си с другите деца пред блока или спортува. Всеки понеделник, сряда и петък тя играе бадминтон. Бадминтонът ѝ доставя голямо удоволствие. Играе от две години, а участва в състезания от една. На състезанията тя се среща с други деца и се забавлява с тях. Въпреки че се справя отлично със спорта, когато порастне, Ана иска да стане учителка.

Re: Bulgarian Texts for Learners

Posted: 2014-12-12, 20:35
by paruha
5. Мартин е момче. Той има къса черна коса и пъстри очи. Лицето му е кръгло, а ушите леко щръкнали. Той обича да играе с другите деца пред блока. Често играят на криеница. Как се играе на криеница? Един човек застава срещу стена, затваря очи и брои до някакво число, например трийсет. През това време останалите играчи търсят място, на което да се скрият. След като броящият преброи до трийсет, той отваря очи и започва да търси останалите. Ако види някого, трябва да се върне до началното си място и да каже "Пу за ...", използвайки името на човека, когото е видял. Ако скрилият се пръв достигне до стената, той казва "Пу за мен". Играта приключва, след като всички бъдат открити. Последният открит от търсещия брои на стената следващата игра.
Мартин, Георги, Иван и Деница играят на криеница. Мартин брои към стената до трийсет. Георги се скрива до новата червена кола. Деница влиза във входа на блока, а Иван застава зад блока. След като преброява до трийсет, Мартин тръгва към червената кола. Навежда се и вижда крака. През това време Деница излиза от входа, стига до стената и извиква "Пу за мен!". Мартин се обръща и също се затичва към стената. "Пу за Георги!". Остава да се открие последното дете. Мартин тръгва към дърветата, които са встрани от мястото на Иван. Оглежда се, но не може да го види там. В този момент Иван излиза от скривалището си и се затичва към стената. Мартин вижда това и също тръгва да бяга към нея. Мартин е по-бърз и стига пръв. Разбира се, казва и "Пу за Иван!". Иван ще търси другите следващата игра.

Re: Bulgarian Texts for Learners

Posted: 2014-12-26, 18:36
by paruha
Думите, отбелязани със звезда, са описани най-долу.

6. Мартин е малко момче. Наричат го Марти. Лятото Марти прекарва на село при своите баба и дядо. Те живеят в къща и имат голям двор. В двора има различни дървета - ябълка, круша, слива, орех. Между две от дърветата лятото бабата на Марти закача плетена люлка - хамак*. На него Марти обича да прекарва времето си, когато не вали дъжд. В двора бабата на Марти гледа цветя, както и ягоди, малини, лук и домати. Лука и доматите тя слага в салатата, а от ягодите и малините приготвя сладко. Бабата на Марти умее да приготвя най-различни вкусотии* - палачинки, кюфтета, пържоли и всякакви манджички*. Марти харесва храната на село. Но това се дължи не само на отличните готварски умения на баба му. Голяма част от храната там е домашно приготвена и е от естествени продукти. Овцете, за които се грижи дядото на Марти, дават прясно мляко. От него те приготвят кисело мляко, сирене и кашкавал. Яйца и месо купуват от съседите, които гледат кокошки и прасета. На село е лесно да се намери и качествен мед.
Летата на Марти са спокойни и безгрижни. Когато Марти не е на хамака, той играе с другите деца в селото, а понякога и на шах или табла* с баба си. Но стане ли септември, Марти трябва да се върне в града при майка си и баща си, защото започва новата учебна година и Марти трябва да ходи на училище.

Речник:
хамак - висяща люлка, в която може да се лежи. hammock.
вкусотия - вкусна храна
манджичка - умалително от манджа. Ястие. Dish.
табла - игра на дъска за двама играчи със зарове и пулове. backgammon

Re: Bulgarian Texts for Learners

Posted: 2017-04-06, 10:39
by aaakknu
Много благодаря!