Just joined and would love to improve my Swedish....

Moderator: Johanna

Elygianne
Posts: 1
Joined: 2018-12-02, 14:55
Gender: male
Country: GB United Kingdom (United Kingdom)

Just joined and would love to improve my Swedish....

Postby Elygianne » 2018-12-02, 16:48

Firstly I've had a go at translating some English text into Swedish by a Swedish lady about the Tomte, a favourite character in Swedish mythology and would really appreciate some feedback on any errors. Secondly I found it very interesting to note that whilst her English text was excellent, here and there it didn't flow quite so well and as a consequence wondered if this was how the structure of the sentences might have been written in Swedish ?

https://www.sweden.org.za/tomte.html

Secondly because I found this interesting I wondered if my Swedish text being based on her English translation had the same problem with the correct Swedish word structure as well, in other words not flowing so smoothly either ?

Thanks
_____________________________

I Sverige finns Nisse, Nisser eller Tomte. Tomten är känd för att skydda bonden och hans familj, såväl som det land som bonden ägde eller arbetade mot någon olycka. Det var speciellt under natten att tomten var aktivt skyddande, men i historiska tider ses i allmänhet tomten som en ensam karaktär, inte alls social.

Tron på tomten har varit utbredd i skandinaviska länder under många hundra år och fram till idag finns det många svenska folkloreföreläsningar, och I gamla tider hade tomten länkar till den ursprungliga bebodden på gården, eftersom tomten trodde var den själen till den mannen. Under tidig kristen var det en skrämmande anklagelse att ha knutits till att ha en tomt på din gård. Till exempel en grannbonde kunde vara avundsjuk på sin granne rikedom och anklaga den välmående bonden att hålla en tomt. Detta innebar enorma förgreningar som nu var den anklagade kopplad till djävulen, då tomten vid den tiden ansågs hedning.

En tomts fysiska utseende anses vara extremt kort och inte längre än hälften av en fullvuxen människa. Han är äldre med ett långt skägg och klänningar i bondens kläder, trots sin lilla storlek har han överklaglig styrka. Skyddet tomten som erbjuds kan komma tillbaka eftersom det inte är för svårt att förolämpa honom.

Två allmänna sätt att irritera och ilska tomten även idag är att förändra saker som tomten är en traditionell och gillar inte hur saker görs på en gård som ska ändras. Det andra generella sättet är att misshandla gården, genom att svära, vara oförskämd och misshandelande djur.

Det är vanligt att uttrycka bekräftelse på tomten genom att lämna honom en skål gröt på julafton. Detta är också en form av förfaderlig tillbedjan som tomten har kopplats till de dödas själ. Tomten är känd för att särskilt gynna ett litet stycke smör på toppen av sin gröt. Olika berättelser uttrycker hur tomten skulle hämnas om han inte fick sin gröt, genom att springa bort och lämna sin roll som beskyddare eller genom att orsaka olycka eller kaos på gården.

En riktigt arg tomt har förmågan att köra människor galen eller ge en giftig bit som kan vara dödlig.

En form av tomten, framkom i slutet av 1800-talet, som skulle bli känd som jultomte. Jultomte har sedan dess varit förknippat med att lägger ut julklappar till familjen hem på jultid. Idag har tomten fortfarande sina traditionella egenskaper, men den moderna formen har blivit väl saluförd.

Tomtens höjd är fortfarande kort men ibland ses han som vuxenstorlek, hans vilja att förbli gömd från människor finns fortfarande liksom hans magiska färdigheter. Till skillnad från Santa Clause använder tomten ytterdörren och i Sverige bor han i en närliggande skog. Tomten är inte överviktig och om han har ren som drar sin släde, flyger renen inte.

Return to “Swedish (Svenska)”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest