Page 1 of 7

gothwolf kérdései

Posted: 2010-11-20, 22:38
by gothwolf
Elhatároztam csinálni itt egy saját thread-emet, ahol szabadon feltehetem a kérdéseimet.

Az első kérdésem a következő: a nyelvtani segédkönyvemben van egy olyan gyakorlat: Hogyan fokozzák a következő mellékneveket: hófehér, nagyarányú, jószívű, sokrétű, esti, koromsötét, különféle, kisszámú, alávaló, harsány színű (mit jelent ez?!). Vannak fokozott alakjai ezeknek a mellékneveknek?

Re: gothwolf kérdései

Posted: 2010-11-21, 13:00
by Bondi
harsány szín = élénk, rikító, szembeötlő szín (tehát messziről látszik, szinte vakít)
harsogni = fennhangon beszélni, túl hangosan beszélni; harsány hang = élénk hang, éles hang (szinte fülsértő [ear-splitting] hang)

Nem tudom, mi a pontos szabály:

hófehér -> hófehérebb
nagyarányú -> nagyobb arányú – „nagyarányúbb” - ezt inkább csak egy politikus mondaná! :)
jószívű -> jószívűbb
sokrétű -> sokrétűbb
esti -> estibb
koromsötét -> koromsötétebb
különféle -> különfélébb
kisszámú -> kisebb számú
alávaló -> alávalóbb; lehet alábbvaló is, de ez inkább olyan értelemben, hogy a feljebbvaló (azaz felettes [Eng. superior, next-in-charge]) ellentéte; míg az alávaló azt jelenti, hogy aljas!
harsány színű -> harsányabb színű

Még valami:
Elhatároztam csinálni itt egy saját thread-emet, ahol szabadon feltehetem a kérdéseimet.
Helyesebb lenne: Elhatároztam, hogy csinálok itt egy saját thread-et.

Re: gothwolf kérdései

Posted: 2010-11-21, 13:57
by gothwolf
Köszönöm a feleletedet, de mondható pl. "estibb"? Van értelme ennek a szónak, mert szerintem egy dolog nem lehet estibb, A bolgár nyelvben ez a melléknév nem fokozható. Talán ez a gyakorlat célja?

Re: gothwolf kérdései

Posted: 2010-11-21, 15:54
by '''
/elvilegl/ bármilyen melléknevet lehet fokozni, de épp ezeket nem nagyon fokozná az ember. Ha azt akarod mondani, hogy "it's more coal-black than completely dark" vagyis "it's coal-black rather than completely dark" azt mondanád, hogy "inkább[/b] koromsötét [i]mint teljesen sötét". Elvileg mondhatod, hogy "ez koromzötétebb mint az" de ezt mire használnád?

Re: gothwolf kérdései

Posted: 2010-11-21, 19:27
by Kenny
Szerintem ezeknek a mellékneveknek a nagy része nem fokozható, mivel szemantikailag semmi értelme nem lenne :). Különfélébb? Koromsötétebb? Hófehérebb? Én speciel egyiket sem mondanám.

Re: gothwolf kérdései

Posted: 2010-11-22, 21:20
by gothwolf
''' wrote:bármilyen melléknevet lehet fokozni


:hmm: Biztos vagy? Egyetértek Kenny-val. A nyelvtani könyvekben írnak, hogy a melléknév általában fokozható, de vannak fokozhatatlan is. Soha sem hallottam, hogy mondják "estibb" vagy "hetibb" például. :lol: :D

Re: gothwolf kérdései

Posted: 2010-11-23, 3:42
by '''
Azt nem mondtam, hogy lesz értleme, csak, hogy fokozható, hisz magyarul a nyelvtanunk megengedi, hogy majdnem mindennel csináljál mindent. Ergo ha a könyv kér fokozott alakokak azokak ki lehet találni, csak semmi értelmük

Re: gothwolf kérdései

Posted: 2010-11-24, 20:48
by nJohn West-Hungary
gothwolf wrote:Köszönöm a feleletedet, de mondható pl. "estibb"? Van értelme ennek a szónak, mert szerintem egy dolog nem lehet estibb, A bolgár nyelvben ez a melléknév nem fokozható. Talán ez a gyakorlat célja?


Kedves gothwolf !


Van értelme a szónak.

például amikor abban a mondatban használjuk:


"..... estibb időpontban..." annyit jelent: az ESTE KÉSŐBBI -- éjjelhez közeli -- szakaszában, vagy mondjuk napszakjelzős szavak összehasonlításakor, továbbá ha az általános sorozatból akarunk kiemelni egyet:

"...a mai este ESTIBB minden eddiginél..."

"...ennek a szobának ezzel a bútorral NAPPALIBB kinézete van..."

stb.....

Re: gothwolf kérdései

Posted: 2010-11-24, 21:03
by CoBB
nJohn West-Hungary wrote:például amikor abban a mondatban használjuk:

Csak pont az a lényeg, hogy ezt senki sem használja így. Attól, hogy egy szó formailag képezhető, még nem feltétlenül létezik a valódi nyelvben.

Egyébként ha mindenáron ezt akarnánk erőltetni, egy este akkor sem lehet „estibb”, legfeljebb estébb minden más esténél. A „nappalibb” meg egy igazi mondatban valószínűleg nappaliszerűbb, esetleg nappalisabb lenne, de inkább máshogy fejeznénk ki ezt a gondolatot.

Re: gothwolf kérdései

Posted: 2010-11-24, 22:37
by gothwolf
Most már zavarba jöttem. :hmhihi:

Re: gothwolf kérdései

Posted: 2010-11-26, 9:16
by nJohn West-Hungary
CoBB wrote:
nJohn West-Hungary wrote:például amikor abban a mondatban használjuk:

Csak pont az a lényeg, hogy ezt senki sem használja így. Attól, hogy egy szó formailag képezhető, még nem feltétlenül létezik a valódi nyelvben.

Egyébként ha mindenáron ezt akarnánk erőltetni, egy este akkor sem lehet „estibb”, legfeljebb estébb minden más esténél. A „nappalibb” meg egy igazi mondatban valószínűleg nappaliszerűbb, esetleg nappalisabb lenne, de inkább máshogy fejeznénk ki ezt a gondolatot.Kedves CoBB !

A nyelvek folyamatosan "nyelv-ÚJ-ulnak".
Akadémiai szinten sem lehet egy-egy szóról megmondani - kivált ÍTÉLETet hozni -- mi a jó és megfelelő, hiszen amire mondjuk az akadémikus -- ami valljuk be többnyire egyben vaskalaposság is -- az esetek többségében állást is foglal, arra egy adott szó vagy elavul, vagy éppen berögzül a köztudatba és közhasználatba.

Említhetném akár a Kellér Dezső által (ha jól emlékszem) kitalált "IZÉ" szó történetét is, bár ez a szó is vagy másfél emberöltős.

Ami az ESTIBB-ESTÉBB megoldást illeti, szerintem mindkettő jó, hangtanilag mindenképpen.
A hangok változtatása pedig tájegységi --- nyelvjárási --- ismérv, mint akár a nyílt és zárt "E" használata.

Re: gothwolf kérdései

Posted: 2010-11-26, 16:25
by Kenny
Ez mind szép és jó, de ezeknek a fokozott alakoknak akkor sincs semmi értelmük. Meg senki nem használja őket. A nyelvet a beszélői formálják, és ebben az esetben pont ennél fogva nincs semmi értelmük. :P

Re: gothwolf kérdései

Posted: 2010-11-26, 23:54
by Levo
A hófehérnek épp az a jelentése, hogy valami annyira fehér, amennyire csak lehet. A legvilágosabb szín a világon (elvileg).
Ezt nem lehet fokozni.
Legfeljebb valami rossz mosóporreklámban tudnám elképzelni, hogy az egyik mosópor hófehérre mos, a másik még hófehérebbre :P

Re: gothwolf kérdései

Posted: 2010-11-28, 10:25
by nJohn West-Hungary
Kenny wrote:Ez mind szép és jó, de ezeknek a fokozott alakoknak akkor sincs semmi értelmük. Meg senki nem használja őket. A nyelvet a beszélői formálják, és ebben az esetben pont ennél fogva nincs semmi értelmük. :P


Kedves Kenny !

A szavak értelmét a hozzájuk tapasztott imaginatív tartalom határozza meg.
Természetesen egy-egy társadalomban használt SZÓKÉSZLET mindig úgy alakul, hogy a benne elhelyezkedő szavak az adott életvitelhez igazodva a használtság -- a gyakoriság -- sorrendjét is folyton alakítják.

Megvilágításul:


75 éves lett Grétsy László, nyelvünk egyik kimagasló akadémikus koponyája. Ennek kapcsán álljon itt talán leghíresebb előadás-részlete:

Helyzet: Fiatal lány enyeleg fiatal fiúval. A háttérben figyeli őket a fiú egyik barátja. Mihelyst a lány egy pillanatra eltávozik, a két fiú között a következő párbeszéd alakul ki:

- Baszod, mi?
- Á!
- Át akarsz baszni, mi?
- Ne basztass már! Basznám, baszod, de rábasztam: baszik baszni, baszd meg! Ez bebaszott! Ezt kibaszottul elbasztam! Bassza meg!Magyarról magyarra :
- Lefeküdtél vele, mi?
- Á!
- Becsapsz, mi?
- Ne kínozz! Szívesen magamévá tenném, elhiheted, de kudarcot vallottam: nem hajlandó szeretkezni, az ördög vinné el! Ez aztán a váratlan fordulat! Ugyancsak alaposan melléfogtam! A fene egye meg!Nem vitás, a kis példa rendkívül élesen világít rá hétköznapi nyelvünk sorvadására, elszegényesedésére. Ugyanakkor nem tudok szabadulni egyfajta torz büszkeségtől sem: Lám, még nyomorában is milyen kifejező, milyen hajlékony a nyelvünk! Nem ismerek egyetlen nyelvet sem, amely ehhez hasonló bravúrra lenne képes: ugyanannak az alapszónak pusztán tizenháromféle ismétlésével (többé-kevésbé) értelmes mondat alakítható ki! Külön fel szeretném hívni a figyelmet a ”baszik baszni” fordulatrendkívüli finomságára. Ha például felcseréljük a szórendet, menten micsoda merőben más értelmet nyer a kifejezés!
(”Baszik baszni” = ”Nem hajlandó szeretkezni”, de ”Baszni baszik” = ”Nemi életet él ugyan… ” és úgy folytatódhatna például: ”… csak épp nem énvelem…” Micsoda különbség!)Utolsó mondatodra : logikai ellentmondás.
Éppen azért igaz az állításom.

Re: gothwolf kérdései

Posted: 2010-11-28, 15:52
by Kenny
Logikai ellentmondás? Oké, akkor kicsit explicitebb módon: a nyelvet a beszélői alakítják, és mivel az általad említett formákat én soha nem mondanám, az ismerőseim soha nem mondanák, és még életemben nem hallottam ilyen fokozott alakokat, szerintem nyugodtam rámondhatom, hogy ezek a beszélők által értelmetlennek ítélt alakok, akárhova csűrjük-csavarjuk a témát.
Ahogy Levente is mondta, a "hófehérebb" alakott például csak egy elcsépelt mosóporreklámban tudnám elképzelni. Estibb? Fogjuk rá, hogy egy versben előfordul, de köznyelvben? Nagyobb arányú...oké, összehasonlításnál elfér, de nekem nem hangzik természetesnek. Jószívűbbet is csak erőltetett szövegkörnyezetemben tudnám elképzelni: Anna jószívűbb, mint az a rohadt szívtelen hárpia. De ez még elfér.
Sokrétűbb? Akkor már inkább változatosabb, vagy a fene tudja, de nem tetszik ez se a fülemnek.
Koromsötétebb? A hófehérebb esete.
Különfélébb? Na ennek végképp semmi értelme. Különféle okai lehetnek valaminek, de különfélébbek? Abszurd.
A maradék 2-3 az, aminél elfogadom a fokozott alakot, mint köznyelvi használatot, de azokat sem hallod gyakran.

Ja, azt meg végképp nem értem, hogy a "baszni" vulgáris ige jelentésbeli sokszínűsége mi módon kapcsolódik a vitatott problémához.

Re: gothwolf kérdései

Posted: 2010-11-28, 16:33
by gothwolf
Ennyi! :) köszönöm szépen a válaszaitokat! Az én következtetésem a következő: ezeknek a mellékneveknek vannak nyelvtani fokozható alakjai, amiket azonban nem (vagy igazán ritkán) használják. :wink:

Re: gothwolf kérdései

Posted: 2010-11-29, 16:41
by CoBB
gothwolf wrote:Ennyi! :) köszönöm szépen a válaszaitokat! Az én következtetésem a következő: ezeknek a mellékneveknek vannak nyelvtani fokozható alakjai, amiket azonban nem (vagy igazán ritkán) használják. :wink:

A következtetéseddel a többség teljes mértékben egyetért. :yep:

Re: gothwolf kérdései

Posted: 2010-11-30, 17:06
by nJohn West-Hungary
CoBB wrote:
gothwolf wrote:Ennyi! :) köszönöm szépen a válaszaitokat! Az én következtetésem a következő: ezeknek a mellékneveknek vannak nyelvtani fokozható alakjai, amiket azonban nem (vagy igazán ritkán) használják. :wink:

A következtetéseddel a többség teljes mértékben egyetért. :yep:Még én is . (!!)

Re: gothwolf kérdései

Posted: 2010-11-30, 17:32
by nJohn West-Hungary
Kenny wrote:Logikai ellentmondás? Oké, akkor kicsit explicitebb módon: a nyelvet a beszélői alakítják, és mivel az általad említett formákat én soha nem mondanám, az ismerőseim soha nem mondanák, és még életemben nem hallottam ilyen fokozott alakokat, szerintem nyugodtam rámondhatom, hogy ezek a beszélők által értelmetlennek ítélt alakok, akárhova csűrjük-csavarjuk a témát.
Ahogy Levente is mondta, a "hófehérebb" alakott például csak egy elcsépelt mosóporreklámban tudnám elképzelni. Estibb? Fogjuk rá, hogy egy versben előfordul, de köznyelvben? Nagyobb arányú...oké, összehasonlításnál elfér, de nekem nem hangzik természetesnek. Jószívűbbet is csak erőltetett szövegkörnyezetemben tudnám elképzelni: Anna jószívűbb, mint az a rohadt szívtelen hárpia. De ez még elfér.
Sokrétűbb? Akkor már inkább változatosabb, vagy a fene tudja, de nem tetszik ez se a fülemnek.
Koromsötétebb? A hófehérebb esete.
Különfélébb? Na ennek végképp semmi értelme. Különféle okai lehetnek valaminek, de különfélébbek? Abszurd.
A maradék 2-3 az, aminél elfogadom a fokozott alakot, mint köznyelvi használatot, de azokat sem hallod gyakran.

Ja, azt meg végképp nem értem, hogy a "baszni" vulgáris ige jelentésbeli sokszínűsége mi módon kapcsolódik a vitatott problémához.Kedves Kenny !

Újra csak azt mondhatom: éppen azért.

A nyelv alakításába a rajtunk -- akik éppen nem használnánk -- kívüliek is beletartoznak, mint ahogy az általam beidézett részbe meg -- remélhetően -- az itt jelenlévők nem tartoznak bele. (De attól még LÉTezik, VAN, és egyre jobban , sajnos ) Az ÉLŐ nyelv nem egy lezárt és akadémista kötelmekkel teletűzdelt ruha, amit fölkapunk magunkra, hanem egy generációkon átívelő SZERVEZŐDÉS, mindannak ellenére, hogy a társadalmi kölcsönhatásoknak -- kommunikációnak --- csupán csak az 5 %-a a verbális közlés. A többi értelemszerűen a nem-verbálisba tartozik.
Mint jeleztem az előzőben, a SZÓ alapja sem más, mint a (gondolati) KÉP, és a bajok ott kezdődnek egy társadalomban, amikor az egyének más dolgokat értenek , vagyis más-más képeket szintetizálnak adott szavakra. Mindezeknek az az oka, hogy adott időegység alatt túl sok új szó kerül a köztudatba -- kimondottan a MÉDIA hibája --, és ezekhez nincs idő, hogy a mélytudati tárban kellő kapcsolódási és imaginatív pont jöjjön létre -- információs túltelítettség ---, így a felületesség egyre szétterjedtebb.

Egy szó mint száz: az Antarktiszon a hó is fehérebb.....


Re: gothwolf kérdései

Posted: 2010-12-03, 14:25
by gothwolf
A tanárnőm szerint:
hófehér - fehérebb a hónál is
koromsötét - sötétebb a koromnál is.