Erdély

Moderator: france-eesti

User avatar
'''
Posts: 1748
Joined: 2008-08-29, 14:20
Real Name: Withheld
Gender: male
Location: Canberra
Country: AU Australia (Australia)
Contact:

Erdély

Postby ''' » 2008-09-13, 17:07

Wish you’d been there' moments in your country's history

AndreiB wrote:1.Union with Transilvania in 1918 after long years of abussive Hungarian opression agianst the Orthodox believers and against our mother-tongue/ Romania became a state with the union on Valahia,Transilvania and Moldova. In Blaj(Transilvania) the dream came true


Huh? Mióta? Én úgy tuttam, hogy békesen éltünk a erélyi románokkal és csak akkor lett baj amikor Csaucseszku elvtárs béhozatta a dákó románotak és mind a két népet addig nyúzta mig egymás torkába ragadtak.
Hát József Attila is keleti-ortodox volt, és neki minden baja volt de, hogy a vallásáért nem űldözték szerintem biztos.
26/♂/hetero/Hu/★☭/PRESCRIPTIVIST
(en)(hu) - native
(de)(fr)(fa) - intermediate

User avatar
Levo
Posts: 3231
Joined: 2006-10-29, 10:22
Gender: male
Location: Tallinn
Country: EE Estonia (Eesti)

Re: Erdély

Postby Levo » 2008-09-13, 19:26

Nos, igen, ez az, amit nekünk, magyaroknak nem tanítanak történelem órán és se a TV-ben, se a rádióban, se rokonoktól, ismerősöktől nem hall az ember semmit a témában.
A szüleim mostanában sokat olvasnak Wass Albertet és például amikor a Második Világháború előtt/alatt visszacsatoltak területeket Erdélyből, akkor például a magyarok elég galád dolgokat műveltek - igen, sajnos volt szervezett románirtás is, legalábbis ezeket leírja Wass Albert. Aztán a Második Világháború vége felé és utána persze a románok ugyanezt csinálták a magyarokkal. (Ezért se kellene olyan őrületesen hajbókolni annak a 2-3 népnek, akiknek a szervezett írtása világhírűvé vált, nagyon sok másik néppel ugyanez történt, csak nem lett belőle akkora szenzáció).
Arról viszont nincs semmi információm, talán ha utánakeresnénk a neten, hogy az Első Világháború előtt voltak-e olyasféle cselekmények, amiket AndreiB ír, de természetesen elképzelhető, mint minden domináns nemzetalkotó népnél előfordult azokban az időkben. Aztán, hogy milyen mértékű volt, azt nem tudom.
Tény, hogy az belepítettek soha nem tudnak olyan békések maradni, mint az addig ott élő emberek, így volt ez a szerb menekültekkel a Vajdaságban és úgy, ahogy mondod ''', a Ceausescu idején betelepített románok is képtelenek voltak az együttélésre Erdélyben, főleg a kizárólag románokból álló rendőrség segítette ezt is elő.

User avatar
'''
Posts: 1748
Joined: 2008-08-29, 14:20
Real Name: Withheld
Gender: male
Location: Canberra
Country: AU Australia (Australia)
Contact:

Re: Erdély

Postby ''' » 2008-09-14, 6:07

Pedig apukám azt mondta hogy a nagymamája azt mondta neki hogy akkoriban az ottani kecskepásztor románokkal békésen éltek a magyarok. Ha több száz éve ott éltünk akkor azt hinné az ember, hogy mindenki lenyugodott addigra.
26/♂/hetero/Hu/★☭/PRESCRIPTIVIST
(en)(hu) - native
(de)(fr)(fa) - intermediate

User avatar
Levo
Posts: 3231
Joined: 2006-10-29, 10:22
Gender: male
Location: Tallinn
Country: EE Estonia (Eesti)

Re: Erdély

Postby Levo » 2008-09-14, 11:17

''' wrote:Pedig apukám azt mondta hogy a nagymamája azt mondta neki hogy akkoriban az ottani kecskepásztor románokkal békésen éltek a magyarok. Ha több száz éve ott éltünk akkor azt hinné az ember, hogy mindenki lenyugodott addigra.

Hát ja

Bondi
Posts: 95
Joined: 2007-07-13, 7:59
Gender: male
Location: Brum
Country: GB United Kingdom (United Kingdom)

Re: Erdély

Postby Bondi » 2008-09-15, 10:53

Union with Transilvania

:lol: A kommunista ihletettségű „történetírás” gyöngyszemei. Talán inkább occupation of Transylvania.

Etnikai feszültségek biztos, hogy voltak (csakhogy ezeket épp a Kárpát-medence felosztása szülte), de az, hogy vallási alapon nyomtak volna el bárkit... Erdély a fejedelmek kora óta a vallási szabadosság fellegvára volt.

User avatar
Kenny
Posts: 4919
Joined: 2008-08-22, 20:51
Real Name: Gábor
Gender: male
Location: Budapest
Country: HU Hungary (Magyarország)

Re: Erdély

Postby Kenny » 2008-09-15, 15:24

Igen, pl. a XVI. században egyedülálló volt olyan tekintetből, hogy a legnagyobb vallási szabadság itt volt szinte a világon. A reformáció elterjedése után Erdélyben elfogadottá váltak a római katolikus, a görögkeleti ortodox, az evangélikus, a református (kálvinista) illetve az unitárius (Szervét Mihály-féle - na igen, ez vicces, hogy minden nevet lemagyarítottunk régebben, ld. Verne Gyula és társai) vallás hívei egyaránt.


Return to “Hungarian (Magyar)”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest