A [h] hang

Moderator: france-eesti

User avatar
Wetwitzer
Posts: 31
Joined: 2006-11-29, 8:35
Real Name: Artem Yevstafiev
Gender: male
Location: Дніпропетровськ
Country: UA Ukraine (Україна)
Contact:

A [h] hang

Postby Wetwitzer » 2007-06-07, 11:44

Az a benyomásom, hogy a [h] hang nem ugyanaz különböző pozícióban (fekvésben?). Például, a szó elején ("hogy), a szó végén ("pech") és kettő magánhangzó között ("Záhony" vagy "nehéz").

Szerintem, a szó elején hangzik mint egy egyszerű kilégzés (exhalation), a szó végén, úgy mondjuk, "halkan", és kettő magánhangzó között - nagyon "erősen", ahogy például csehben vagy héberben.

Ez igaz, vagy ezek csak az én látomásaim? :D

User avatar
CoBB
Posts: 5265
Joined: 2004-08-26, 8:34
Real Name: PG
Gender: male
Location: An island...
Country: HU Hungary (Magyarország)
Contact:

Re: A [h] hang

Postby CoBB » 2007-06-07, 11:59

Wetwitzer wrote:Az a benyomásom, hogy a [h] hang nem ugyanaz különböző pozíciókban (fekvésben? - ez biztos nem). Például, a szó elején („hogy”), a szó végén („pech”) és két magánhangzó között („Záhony” vagy „nehéz”).

Szerintem, a szó elején úgy hangzik, mint egy egyszerű kilégzés (exhalation), a szó végén[s], úgy mondjuk,[/s] „halkan”, és két magánhangzó között nagyon „erősen”, ahogy például a csehben vagy a héberben.

Ez igaz, vagy ezek csak az én látomásaim? :D

Természetesen sokféleképpen hangozhat a h, sőt a k is, úgyhogy a füled nem csapott be. ;) Ez attól függ, milyen hangok veszik körül. Szerintem például a „Záhony” h-ja sokkal keményebb a „nehéz”-énél, ami alig hallatszik.

Az egyetlen igazán problémás eset a szó vége, mert ott bizonyos szavaknál ki kell ejteni (ekkor [x] lesz), bizonyosaknál pedig egyáltalán nem. Pl. a „méh” ejtése [meː], ezért a -vel és -vé ragok sem hasonulnak: „méhvel”, „méhvé” (viszont a „méhek” már [ˈmeːhɛk]); ugyanilyen a düh is ([dy]). Ellenpélda a doh ([dox]), amelynek megfelelő alakjai „dohhal” illetve „dohhá”. A ch végződés viszont egyértelműen kemény h-ként ejtendő.
Tanulni, tanulni, tanulni!

A pő, ha engemély, kimár / De mindegegy, ha vildagár... / ...mert engemély mindet bagul, / Mint vélgaban a bégahur!...


Return to “Hungarian (Magyar)”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest