DreaminginTurkish wrote:Bu iyi bir fikir.
Adım Andrea, [s]geçenlerde[/s]üniversiteden geçenlerde mezun oldum. Şimdi california'da öğretmen olarak çalışıyorum ama aslında Türkiye'ye gitmek en çok istediğim şey. Boğaziçi universitesinde bir Türkçe dil ve kültür programına başvurdum ama oraya gideceğimden emin değilim.
Mezun olduğumdan beri kendi kendime Türkçe [s]kendi kendime[/s] öğreniyorum, önce okulda öğreniyordum. Her gün Türkçe okumayı hatırlamaya çalışıyorum ama [s]Türkçe dersinin dışarıda olduğumdan dolayı biraz zor buluyorum[/s]şu an Türkçe dersi almadığım için bunu zor buluyorum.
[s]tamam[/s]Peki, Türkiye'de oturan insanlara bir sorum var. 'Avrupa Yakası'nı izliyor musunuz?
Andrea, kutlarım Türkçen gerçekten çok iyi. Özellikle de kendi kendine öğreniyorsan bu büyük bir başarı. Düzeltilecek çok az şey vardı, hepsi de küçük hatalar:
1)"geçenlerde üniversiteden mezun oldum" dersen mezun olma zamanını değil üniversiteden mezun olmanı vurgulamış olursun. Bu durumda "üniversiteden
geçenlerde mezun oldum" cümlesi senin bize "mezun olma zamanını" anlatmaya çalıştığını gösterir.
Geçen gün
üniversiteden mezun oldum.
Üniversiteden
geçen gün mezun oldum.
Örneklerindeki gibi.
2)"En istediğim" yerine "en çok istediğim" daha uygun bir kullanımdır
3)"Türkçe kendi kendime öğreniyorum" yapısal olarak İngilizce'ye benzemiş, devrik ve kabul edilemez bir cümle olmuş.
4)"Türkçe dersinin
dışarıda olduğumdan dolayı biraz zor buluyorum" belki dışarıda yerine "
dışında" olsa daha anlamlı olabilirdi ama yine de cümlede nesneyi (objeyi) unutma, neyi zor buluyorsun?
bunu zor buluyorum.
5)"Tamam" daha çok bir cevap yerine kullanılır.
"-Yemek hazır!
-Tamam!" gibi. "well" veya "allright" anlamındaki "peki" cümleye başlarken daha uygun.
Türkçen o kadar iyi ki, verdiğim cevapta çok basit bir dil kullanmaya çalışmadım. Eğer beni anlayamadıysan senin için İngilizce'sini yazarım=)
Avrupa Yakası'nı denk gelirsem izliyorum. Genelde yabancı yayınları takip ediyorum. Ama o diziyi, özellikle de Gaffur'u çok komik buluyorum. Sen o diziyi takip ediyor musun, yoksa yalnızca adını mı duymuştun?