Eve linak za veću sliku

Što mislite? Da li ima neke grješke (posebno u granicama dijalekata naravno)? Što bih mogao uradit da je uljepšam? Itd. Hvala unaprijed!
vijayjohn wrote:Patrislave, hvala lijepo za ove mape!Nažalost ne znam ništa o dijalektima štokavskog narječja, ali sam siguran da drugi mogu da ti pomognu jer govore ovaj jezik mnogo bolje od mene.
Ajde ljudi! Gdje ste?![]()
cHr0mChIk wrote:Mape su fine, samo što reč "grješka" ne postoji.
Sva tri književna jezika (BHS), koriste reč "greška."
Ako baš želiš hrvatski da zvučiš, koristi reč "pogreška."
Pozdrav
Ludwig Whitby wrote:Nisam ekspert, ali mislim da su te mape dijalekata malo zastarele. Do sada, iskren da budem, nisam upoznao Užičanina koji priča istočnohercegovačkim dijalektom, iako većina i dalje čuva istočnohercegovačku akcentuaciju, te veoma upadljive posle-akcenatske dužine na primer. Kosovsko-Resavski se sigurno više ne govori u Smederevu i Vršcu. (To naravno nije zamerka na tvoje mape, već na srpske dijalektologe koji vole da ignorišu gradske govore.)
U Pomoravlju i Istočnoj Srbiji se dijalekti i dalje čuvaju, posebno na selima. U gradovima se doduše može čuti i jezik koji zvuči kao dijalekat ali koji je očišćen od "seljačkih reči i izraza", kao i "nepravilne gramatike", ali koji manje ili više čuva tradicionalnu akcentuaciju.
Iz mog iskustva jedini region u kome dijalekti nisu ugroženi je Južna Srbija. Ljudi odatle ne dozvoljavaju standardnom jeziku da utiče na njihov govor i obično pričaju "pravilno" samo kada pričaju sa ljudima iz drugih delova Srbije, dok kad pričaju sa drugim južnjacima koriste svoj dijalekat.
cHr0mChIk wrote:Npr. ja sam iz Banata, i mogu ti reći da taj Banatski poddijalekat Šumadijsko-Vojvođanskog možeš čuti samo kod ljudi starijih od 45 godina, i ljudi koji žive u nekim izuzetno ruralnim krajevima. Moj govor, pa i govor mojih roditelja se nimalo ne razlikuje od govora ljudi iz Beograda, pa i Novog Sada (sem akcentuacije određenih reči). Tek govor moje bake i deke, i ljudi njihovih godina je taj pravi Banatski poddijalekat.
Патрислав Андреевич wrote:Banat!Bio sam samo u Kovačici (i hoću se tamo vratiti i sledeće godine), a moj srpski nije bio još uvek tako dobar da čujem da l' neko govori dijalektom ili ne. (A ipak sam većinom čuo slovački.)
Return to “Bosnian/Croatian/Serbian (Bosanski/Hrvatski/Српски)”
Users browsing this forum: No registered users and 1 guest