Page 1 of 1

"sje-ljud" i danska?

Posted: 2008-10-23, 17:54
by Johanna
På svensk:

Jag tittade just på nyheterna och de intervjuade någon dansk, en dansk som sade "kanske" (vet inte hur man stavar det på danska eller om det ens är vanligt) med sk uttalat som på många svenska dialekter, alltså som [ʂ] eller [ʃ].
Det tredje sättet är det där sje-ljudet som liknar [x] och som han inte använde, däremot uttalas aldrig detta ord med [sk].

Finns detta ljud i danska alls i det här ordet, eller pratade den här dansken någon slags blandning mellan svenska och danska? Han pratade väldigt tydligt jämfört med andra danskar jag sett intervjuas också, så det kanske lutar åt att det var en blandning? Svenska var det i vilket fall inte.

Re: "sje-ljud" i danska?

Posted: 2008-10-23, 20:04
by Mulder-21
Så vidt jeg ved, så siger man ikke 'kanske' på dansk, så han må have tilpasset sig svensk ved at sige kanske. På dansk siger man 'måske'. Men 'kan ske' findes dog. Videre, så er K og G vidt jeg aldrig bløde, med undtagelse af visse franske låneord (f.eks. 'genre', men ikke 'general').

Har du et link til interviewet? Så kunne jeg hjælpe bedre.

Re: "sje-ljud" i danska?

Posted: 2008-10-24, 14:45
by SImon Gray
Det er slet ikke unormalt for danskere at bruge nogle af de svenske ord de kender når de snakker dansk til svenskere. Mange danskere går ud fra at svenskere ikke kender danske ord som "måske" og udtalen er i forvejen meget svær at forstå for svenskere, så derfor bruger de det svenske ord "kanske" i stedet for.

Re: "sje-ljud" i danska?

Posted: 2010-01-13, 16:41
by maikengj
Der er danske dialekter hvor man siger kanske både som det staves men også /kansje/.
Jeg kender jyder der bruger det, men jeg ved ikke hvor præcist i Jylland man bruger der og om der er andre der også bruger det - måske bornholmerne??

Re: "sje-ljud" i danska?

Posted: 2010-01-16, 4:02
by ILuvEire
Hmmm, jeg er ikke dansker, men på rigsdansk udtales sj som /ɕ/, tror jeg. Meste danskere tale rigsdansk også, og hvis han var på fjernsyn, så han formentlig talte rigsdansk.

Re: "sje-ljud" i danska?

Posted: 2010-01-16, 19:47
by Jayan
ILuvEire wrote:Hmmm, jeg er ikke dansker, men på rigsdansk udtales sj som /ɕ/, tror jeg. Meste danskere tale rigsdansk også, og hvis han var på fjernsyn, så han formentlig talte rigsdansk.


Men hvis han sagde 'kanske,' det kunne jo ik' være rigsdansk, fordi man si'r 'måske' på rigsdansk. :para: Måske svenskerne har invaderet Danmark :P :hmm: