Page 1 of 1

Literatura en català

Posted: 2019-12-13, 10:35
by Synalepha
Hola tothom, perdó pels errors, el meu català està molt rovellat.

Voldria saber quines són els autors de literatura de llengua catalana més importants dels ùltims 70 anys més o menys, perquè voldria llegir quelcom en català.

I ho sé que pot semblar una paradoxa que jo vull llegir els autors més importants quan el meu català encara està molt bàsic, però per em es molt més fàcil llegir el català que escriure-ho.

Re: Literatura en català

Posted: 2019-12-13, 11:04
by Antea
He de reconèixer que no llegeixo gaire en català, perquè normalment m'estimo més llegir en altres idiomes (el català aquí està molt present, i per tant, prefereixo practicar altres llengües). Dels autors que vaig llegir i estudiar al col.legi (més aviat "classics"), però també molt coneguts, tenim la Mercè Rodoreda ("La Plaça del Diamant"), i l'Isabel Clarà-Simó. Després, més "modern", tenim el Quim Monzó.

Et deixo aquí un enllaç d'una web d'actualitat literària que es diu, "L'illa dels Llibres", que potser et donarà més idees.

http://www.illadelsllibres.com/llista-principals-novetats-dautors-catalans-2018/

Re: Literatura en català

Posted: 2019-12-13, 11:10
by Saim
Synalepha wrote:Hola tothom, perdó pels errors, el meu català està molt rovellat.

Voldria saber quins són els autors de literatura de llengua catalana més importants dels ùltims 70 anys més o menys, perquè voldria llegir quelcom[1] en català.

I ho sé que pot semblar una paradoxa que jo vulgui llegir els autors més importants quan el meu català encara és molt bàsic, però per mi és (o m'és) molt més fàcil llegir el català que escriure-'l[2].


[1] Quelcom està ben dit però pertany al registre formal. La paraula més neutral seria alguna cosa, i en el llenguatge informal hi trobem el castellanisme (proscrit, però molt corrent) algo.
[2]El català - escriure'l. Si ens referim a un substantiu concret no podem dir "escriure-ho", sinó escriure'l o escriure-la (depenent del gènere del substantius, esclar). "Escriure-ho" seria més genèric: he escrit tot allò que em vas dir d'escriure - ho he escrit.

No em sembla gens paradoxal, al revés.

Ara, em fa una mica de vergonya però hauré de reconèixer que de ficció no n'he llegit gairebé res en català. Fa uns anys vaig llegir un llibre de contes del Pere Calders que em va agradar molt; no sabria dir-te exactament quin va ser (em sembla que va serCròniques de la veritat oculta però no n'estic segur), però crec que qualsevol obra seva et servirà. A part d'això et puc dir que un dels altres autors contemporanis més coneguts és en Quim Monzó: començaré a llegir El perquè de tot plegat a principis de l'any que ve després d'haver-me llegit un parell de llibres més en serbi. :)

Re: Literatura en català

Posted: 2019-12-13, 20:56
by Synalepha
Thanks both of you. Both for the suggestions and the corrections.

Quim Monzó


It's funny because one of the most important Italian writers' name was Alessandro Manzoni. :lol:

(Sorry, too tired to write in Catalan)

Re: Literatura en català

Posted: 2019-12-14, 22:24
by Osias
Però... Però... 'Català' és un substantiu concret? Les llengües són immaterials.

Re: Literatura en català

Posted: 2019-12-15, 7:27
by Saim
Osias wrote:Però... Però... 'Català' és un substantiu concret? Les llengües són immaterials.


Ja, potser hauria d’haver dit “definit”. :para:

Re: Literatura en català

Posted: 2020-11-01, 17:06
by Núria Harket
El conte humorístic i fantàstic, La nit dels morts d’Apel·les Mestres va ser recollit el 1910 a Tots els contes: Nits de llegenda de la col·lecció Les Ales Esteses

https://stroligut.com/apeles-mestres/nit-dels-morts/